Voorjaarsvakantie, 1 – 10 maart 2024

Op vrijdag 1 maart rijden we op ons gemak naar Eindhoven waar we rond 15.30 uur aankomen. We zitten als eerste in het vliegtuig naar Bologna en de reis gaat voorspoedig. Het duurt natuurlijk weer even voordat het papierwerk van de huurauto in orde is maar dan heb je ook wat: een Toyota Hybride met adaptive cruisecontrol. Het duurt even voordat we die werkend hebben, maar het is de meest geavanceerde huurauto die we tot nu toe hebben gehad.
Met een broodje onderweg zijn we rond 23.30 uur alla casa. We maken de boel aan kant en na een lekkere douche is het meer dan bedtijd.
Zaterdag 2 maart rustig ontbijten en dan cappuccino’s bij Zazaretta op terras in het zonnetje en boodschappen bij de Lidl en Conad. Na de thee en het cryptogram, dat we razendsnel op lossen, gaat Paul gelijk aan de slag met het vervangen van het lampje boven de wc beneden en het uilenbordje van ‘t Loo ophangen. Uiteraard alles met de assistentie van Ferrie. We borrelen alla casa met de start van de rummycub-competitie en eten dan bij L’Isolina met een heerlijke fles Montefloris Centanni (Marche Rosso uit Montefiore dell’Aso).

Schaapjes in het veld

Wandeling vanaf Località Pipiette

Zondag ook weer rustig ontbijten en dan richting Amandola voor cappuccino’s bij Café Belli. Er is marktje aan de gang met lokale streekproducten; heel gezellig. Wij rijden vervolgens door naar Localita Pipiette, waar we in juni ook al gewandeld hebben. Het is heerlijk weer en we genieten erg van de wandeling met onderweg een korte stop bij Re Artu. Moe maar voldaan komen we weer aan bij de auto; we hebben twee uur heerlijk in het zonnetje gewandeld met de Monte Sibillini op de achtergrond. We hebben de auto bij een verlaten huis/schuur geparkeerd en vinden daar een oude druiventon die we meenemen voor in de tuin. Alla casa is het borreltijd en ‘s avonds eten we gezellig en lekker bij La Patata Bolente in Sarnano.
Maandag ontbijten we rustig en tegen het einde van de ochtend komt Giovanni om de positie van het hek te bepalen. We spreken af dat hij het werk uitvoert voordat we eind april weer terugkeren. Daarna gaan we aan de slag in de tuin maar na een tijdje begint het te regenen en verhuizen we naar binnen voor de cappucino’s. We stoken de kachel lekker op en blijven de middag binnen met lezen en puzzelen. Eind van de middag lopen we naar het huis met de rode luiken en wat we al vermoeden, klopt: het wordt helemaal afgebroken. Alleen een deel van de muur staat nog. Toch verdrietig om te zien. ‘s Avonds borrelen en maakt Paul een lekkere pasta voor het avondeten. Nog even gezellig zitten bij de kachel boven en dan naar bed.

Wat over is van het huis met de rode luiken

Dinsdag is het een prachtig zonnige dag en gaan we verder in de tuin. Er loopt zomaar een grote vos over het terrein, langs het slaapkamerraam van de cassetta en zo het veld in. Ferrie schrikt er behoorlijk van. Paul gaat aan de slag met het snoeien van de olijfbomen en Ferrie met de lavendel bij het zwembad. Een hele klus. We drinken cappucino’s en lunchen in de buitenkeuken in het zonnetje. Het is nog een hele klus om het gesnoeide ook weer op te ruimen. Dan douchen en naar San Ginesio om Giovanni te betalen voor het rooien van de dode iepen. We drinken nog een café op het terras van Bar Centrale en dan naar huis. We eten op tijd een quiche die Ferrie heeft gebakken. ‘s Avonds weer bij de kachel boven bestellen we alvast kaartjes voor het Macerata Operafestival (Norma, 9 augustus).
Woensdag moeten we op tijd op want Rapacci komt de verwarmingsketel controleren en schoonmaken. Dan rijden we naar San Severino Marche omdat we de wandeling in de kloof van St. Eustachio nog een keer willen doen maar dan in een rondje. We drinken cappuccino’s bij Bar Centrale en rijden dan naar het beginpunt van de wandeling. Er hangt een dreigende lucht en als we willen uitstappen, begint het te hagelen… dan maar terug naar huis. Via Tolentino voor een paar boodschapjes, gaat het restant van de quiche de kachel in en zitten we de rest van middag binnen met krant en puzzels. Borrel en rummycubben en dan lekker eten: pasta met artisjokken en tacchino. We eindigen de avond weer boven bij de kachel.
Donderdag 7 maart slapen we een klein beetje uit en gaan dan nog wat klusjes doen rond het huis: paaltjes slaan op de scarpate om de nieuwe aanplant te beschermen, snoeien en bramen kortwieken, hout naar binnen halen. Pfff, dan naar Caccamo voor cappuccino’s. Inmiddels is de zon gaan schijnen en maken we een flinke wandeling boven Borgianello. Eerst flink omhoog (300 meter) klimmen en dan prachtig over de vlakte lopen met vergezichten naar de Sibillini.  Daar zien we ook nog zo’nne grote vos. Dan blijkt het pad toch verdwenen en lopen we een stuk door het bos om weer op de weg uit te komen. Na ruim 2 uur zijn we weer bij de auto en rijden via Edilcasa Caccamo om daar nog wat extra tegels voor het terras bij de cassetta op te halen. Moe maar voldaan drinken we een negroni en rummycubben we. Lekker eten alla casa en chillen bij de kachel boven. Productief dagje.

Wandeling Borgianello (Caccamo)

Vrijdag 8 maart, Festa delle Donne, zijn we vroeg op en na het ontbijt rijden we voor een tweede poging naar San Severino de Marche. Gelukkig schijnt nu de zon volop. We drinken weer cappuccino’s bij Bar Centrale en rijden dan naar het begin van onze wandeling van 11 kilometer. Het is een flinke klim omhoog (500 meter klimmen!) Gelukkig is het tweede deel daarvan minder stijl en na een pauze rond de 5 km  is het alleen nog maar bergafwaarts. We komen langs de Refugio Manfredi (waar we 10 geleden ook al een keer zijn beland) en van daaruit richting de kloof van San Eustachio. Bijna aan het einde is het pad afgesloten want er gaan werkzaamheden plaatsvinden om de rotswanden in stalen netten te verpakken. Het gaat 120 zonnige dagen duren. Nou, over een jaartje maar weer eens terugkomen. Terug bij de auto zijn we 4 uur zoet geweest met de wandeling. Thuis lekker douchen en even bijkomen. We borrelen en de finale van de rummycub wedstrijd wint Paul met vlag en wimpel. ‘s Avonds eten we heel lekker bij Agra Mater. Het zit helemaal vol want alle mannen trakteren hun vrouwen op een etentje: Festa delle Donne…

Zaterdag slapen we een beetje uit, rustig ontbijt en dan huis aan kant maken en de boel inpakken. Rond 13.30 uur vertrekken we met een pitstop bij Luciano en dan lekker door karren. Het is rustig op de weg en rond 17.15 uur zijn we bij het hotel in Bologna. Nadat we ingecheckt hebben, brengt Ferrie de huurauto terug naar het  vliegveld en met de bus weer terug, dankzij de aanwijzigingen van een hele vriendelijke buschauffeur. We relaxen even op de hotelkamer en gaan dan eten bij Pizzeria La Stella (waar Paul nog net het laatste tafeltje heeft kunnen reserveren). We eten er heerlijk met een lekker flesje Lambrusco erbij. Terug in het hotel kijken we met haperende wifi naar de finale van Wie Is De Mol; nou dat was Anna Gimbrère, die we allebei totaal niet verdachten.

Na een korte nacht ontbijten we vroeg in het hotel en dan staat de taxi al klaar om ons naar het vliegveld te brengen. De terugreis verloopt vlot en we tellen alweer de weken wanneer we weer zullen terugkeren!

Kerstvakantie 22 december 2023 – 8 januari 2024

Op vrijdag 22 december vertrekken we op tijd van huis om naar Limburg te rijden. We drinken koffie met Fiet en Jan, later komen ook Addie en Hans. Dan naar mammie waar we een cadeautje brengen en kerstliedjes zingen.
Rond 14.30 uur rijden we naar Veldhoven waar we de auto bij langparkeren stallen en met de shuttle zijn we snel op het vliegveld van Eindhoven. Het is er druk en helaas is onze vlucht een uurtje vertraagd. Tegen 19.00 uur stijgen we dan toch op en 120 minuten later zijn we al in Bologna. De huurauto is snel geregeld, voor Italiaanse begrippen dan want er moet weer van alles ingevoerd worden… Om 21.00 uur zitten we in onze sneeuwwitte kerstpanda. Werkelijk de goedkoopste uitvoering die je kunt bedenken en er is ook nog in gerookt.  Het deert ons niet want we zijn weer in La Bella. De reis gaat vlot en rond 0.00 uur rijden we de strada bianca af waar de gemeente inderdaad wat verbeteringen heeft aangebracht. Niet rund-um-rund-top maar toch. Op het parkeerterrein ligt een omgewaaide boom, vol hedera. Maar goed dat we die hebben laten toppen anders had ie de elektraleiding meegenomen.
We maken het huis snel aan kant en duiken dan heerlijk ons bed in. ‘s Ochtends een beetje uitslapen en dan naar Sarnano voor de slager en cappuccino’s bij heur. Het is schitterend zonnig weer en we zitten lekker op het terras. Alsof we nooit weggeweest zijn. Dan met de kerstpanda naar Tolentino waar we eerst de affetatrice ophalen die daar sinds augustus in reparatie is. Het papierwerk duurt weer tergend lang maar we hebben ‘m! Vervolgens op sneakerjacht bij Deichman en dan naar de Lidl en Conad voor de boodschappen. Met de auto helemaal volgeladen en volgetankt richting huis.
Na een broodnodige negroni en de opening van de rummycubcompetitie naar L’Isolina waar we hartelijk worden ontvangen en heerlijk eten met een Rosso Piceno. Zondag 24 december gaan we na het ontbijt aan de slag in de tuin. Paul fatsoeneert de druif en de roos en Ferrie veegt de trap en harkt vier kruiwagens takken bij elkaar van de parkeerplaats. De nieuwe aanplant van struiken en boompjes ziet er goed uit. Paul checkt de cassetta waar een enorm nest mieren uit de sponning valt. We zagen de omgevallen boom in stukken en terwijl Paul het eten verzorgd gaat Ferrie langs de weg om wat rotzooi op te ruimen en kersttakken te scoren. Eind van de middag versiert Ferrie het huis in kerstsferen. We eten een pastaatje alla casa en komen niet meer uit onze stoel.

Wandeling omgeving Sarnano

Nieuw tafeltje gescoord

Maandag 25 december, Eerste Kerstdag: bij het ontbijt cadeautjes. Paul krijgt twee onderzettertje met vogels en Ferrie twee vaasjes. Dan richting Sarnano voor cappucino’s bij heur op het terras in de volle zon. Achter Sarnano maken we een flinke wandeling. We rijden nog even langs Montanario waar we zomaar een mooi gietijzeren tuintafeltje in onze schoot krijgen geworpen. Thuisgekomen drinken we thee en panetone op het Martiniterras waar het tafeltje een mooi plekje heeft gekregen. Dan is het tijd voor negroni’s en hapjes met rummycub. We eten een sformatina van vis en daarbij gerookte zalm en als hoofd een kalfsrollade met aardappeltjes uit de oven en bloemkool. Heerlijk!

Kerstversiering in Sarnano

Dinsdag 26 december maken we na het ontbijt een flinke wandeling, wederom in de volle zon. Via het huis-met-de-rode-luiken (waar de hele toegangsweg is verbreed en verhard – waarschijnlijk gaan ze binnenkort met het opknappen beginnen) lopen we richting Serrone en dan helemaal over de weg naar het huis van Daudi en Hinke. Wat we al vermoedden, is dat het zeil door de wind grotendeels van hun zwembad is gewaaid. We appen een paar foto’s en een filmpje en ze zijn uiteraard niet blij. Na ruim twee uur wandelen, waarbij we vlak bij huis nog een wielewaal zien vliegen, drinken we alla casa cappuccino’s en panetone op het Martiniterras. We slaan de borrel vandaag over omdat we op tijd willen eten. Paul tovert een heerlijke kip uit de oven, voorafgegaan door bresaola, zelf gesneden met de gerepareerde snijmachine. Rond 20.30 uur rijden we naar San Ginesio voor het kerstconcert van het Corpo Bandistico. Daar aangekomen, blijkt dat het concert is geannuleerd… dan maar een kleine wandeling door het stadje en weer naar huis voor een thee en koffie met chocolaatje.

Woensdag 27 december maken we na het ontbijt een uitje. We rijden binnendoor naar Loreto waar we cappuccino’s drinken en uitgebreid de kathedraal bezoeken en een kaarsje branden voor Marc die vandaag 15 geleden is overleden. We wandelen nog even door het stadje in de zon en rijden dan weer de toeristische route naar huis. Bij een cafe onderweg hangt wat verscholen achter de bar wat parafernalia, waaronder foto’s en een kalender van Mussolini. Ja, ook dat vind je hier nog. Dan zijn we wel toe aan een borrel alla casa. We eten een lekkere groentetaart uit de oven.

Doorkijkje Loreto

Mussolini-kalenders achter de bar…

Donderdag is een dagje in en om het huis. Beetje uitslapen, klusjes (Paul wiedt onkruid, restaureert wat vogelhuisjes), Ferrie doet de schoonmaak en moet even online voor een vergadering. Mario komt langs om de planten en het nieuw ingezaaide gras te controleren. Alles staat er goed bij. Borrelen en rummycubben alla casa en sluiten de avond af met het restant van de heerlijke kip, dit keer met linzen. De rummycub-competitie van deze week wordt traditioneel gewonnen door Ferrie!
Vrijdag 29 december begint onze mini-vakantie. Via Amandola, waar we uiteraard bij café Belli cappucino’s drinken, rijden we door richting Montemonaco met als eindbestemming Isola San Biagio. We melden ons bij Il Tiglio waar we vanavond eten en overnachten. Omdat de kamer nog niet klaar is, gaan we eerst naar Montemonaco voor een wandeling in en om het stadje. We drinken een glaasje en eten een flinke tagliere. Terug bij Il Tiglio kunnen we wel ons appartementje in en relaxen we even tot het tijd is om naar het diner te gaan. Net als van de zomer is het een grote verwennerij. Met drie stuzziccini, vier antipasti, twee primi, een secondo, een predesert en een dessert hebben we een culinaire avond met een bubbel, wijnen en een cocktail erbij. De volgende ochtend ontbijten we in het restaurant. Daarna maken we een prachtige wandeling van ruim 2 uur “boven” Isola San Biago met mooie vergezichten naar Montefortino, Amandola en zelfs tot de Monte Conero. We spotten twee reeën die we goed kunnen observeren. Vervolgens rijden we naar Montemonaco voor cappuccino’s en dan huiswaarts. De rest van de middag doen we rustig aan en lossen we het cryptogram op. Paul zoals altijd weer als eerste klaar. We eten die avond gezellig en lekker bij La Torre.

Omgeving Il Tiglio, Isola San Biagio

Omgeving Il Tiglio, Isola San Biagio

De laatste dag van het jaar doen we rustig aan. We slapen lekker uit en luieren een beetje de dag door. We borrelen, starten de rummycub-competitie en voordat we het weten, is het alweer laat en eten we alla casa. Het laatste uurtje van het jaar kijken we op de laptop naar de 2 voor 12 special. Om 0.00 springen we hand in hand weer het nieuwe jaar in. Hopelijk wordt 2024 voor ons net zo mooi jaar als 2023 met veel tijd in onze casa. Met een bubbel en flikkerstaafjes staan we buiten te kijken naar het zeer beperkte vuurwerk; alleen van buurman Mario.

Aankondiging Concerto di Capodanno, Sarnano

Nieuwjaarsdag weer lekker lui begonnen met uitgebreid ontbijten. Dan een flinke wandeling van ruim twee uur bij Morichella en de waterval. We proberen dit keer bovenlangs te lopen maar dat loopt naar de grote weg (en een illegale vuilstortplaats…) dan weer terug en het bekende weggetje naar de waterval en over de brug. Om niet langs de grote weg te lopen, keren we langs de zelfde route terug. Nou, thuis hebben we dan ook echt wel cappuccino’s verdiend met twee stukken panetone! Eind van de middag naar Sarnano voor het nieuwjaarsconcert van de Bando Monte Azzuri di Sarnano. Het begint dit keer met een koortje van donne op leeftijd en dat hadden ze beter niet kunnen doen. Het orkest daarentegen speelt de sterren van de hemel. Heel leuk weer! Op de terugweg spotten we nog een hele dikke cinghiale! We eten alla casa en zitten dan lekker boven bij de kachel om te lezen en te puzzelen.

Poster Concerto per il Nuovo Anno, Macerata

Dinsdag 2 januari klussen we wat in en om het huis. Paul maakt de dakgoten schoon en werkt wat scheurtjes in huis bij. Ferrie ruimt de tuin wat verder op; stenen en bramenstruiken aan de kant in het nieuw aangeplante deel. We eten op tijd en nadat Ferrie een online-vergadering heeft gehad, vertrekken we naar Amandola voor eerst een negroni bij bar Centrale. Helaas komen de stuzzichini niet goed en niet op tijd door (arrogante tent) en moeten we het zonder hapje stellen want het concert van FORM voor het capodanno begint. We hebben hele goede logeplaatsen en vermaken ons weer prima. Zoals altijd klappen we driftig mee met het slotstuk; de Radetzky-mars. Na afloop doen we weer een borrel, nu bij een nieuw tentje dat we nog niet kennen: Sugo. Heerlijke wijn en een flinke kaasplank. Tevreden rijden we alla casa. En weer spotten we een cinghiale aan de kant van de weg!

De Radetzktymars tijdens het Concerto per il Nuovo Anno, Macerata
 

Woensdag 3 januari gaan we na het rustige ontbijt pinnen in San Ginesio en rijden dan door naar Mario om hem te betalen voor de nieuwe aanplant en het herstel van het gras. We krijgen een tour door zijn enorm tuin van 30.000 m2! Dan lekker cappuccino’s drinken bij de Bokito-bar. Wat een aardige mensen zijn het toch en kunstwerkjes van cappuccino’s! Daarna kloppen we bij Marisa en Dario aan met een leuke cyclaam die we in San Ginesio hebben gekocht om ze gelukkig nieuwjaar te wensen maar ze zijn niet thuis of liggen op bed… Dan maar naar huis. Paul kookt en Ferrie ruimt nog wat stenen op. Eindelijk borreltijd! We eten alla casa en gaan dan weer gezellig bij de kachel in de woonkamer boven zitten lezen en puzzelen.
Donderdag is onze laatste dag van de kerstvakantie alla casa. Nadat Ferrie al vroeg een online-vergadering heeft gehad, ontbijten we samen en vertrekken dan voor een wandeling in de buurt van Serrapetrona. Het is prachtig zonnig weer. Marisa en Dario zijn weer niet thuis dus zetten we de cyclaam voor de deur en sturen een appje. In Serrapetrona blijkt La Cantinella gesloten te zijn en we hebben dringend behoefte aan een lekker cappuccino. San Serverino Marche is het dichts in de buurt en via de prachtige SP502 rijden we daarheen om bij bar Everything heerlijke cappuccino’s te drinken met een lekkere dolce erbij. Paul gooit ter plekke onze wandelroute om en we wandelen in de Gola di San Eustachio, vlakbij San Serverino. Een prachtige wandeling door de kloof met allerlei grotten en een vervallen kerk/kluizenaarsoord tegen de rotswand aan. We klimmen naar het uitzichtpunt en picknicken daar op een bankje. Terug via dezelfde route. Alla casa ruimen we de boel alvast op en pakken we de koffertjes weer in. Dan de rummycub-finale bij de borrel die Paul met afstand wint! Ook eens een keertje. We eten lekkere pasta alla casa en steken dan in de woonkamer boven voor de laatste keer de kachel aan.

Kluizenaarsruïne in de Gola di San Eustachio

In de Gola di San Eustachio

Vrijdag nemen we de tijd om te ontbijten en het huis af te sluiten en goed achter te laten. Stipt 12.00 uur rijden we weg en maken een pitstop bij Luciano in Belforte. Dan kachelen we door naar het vliegveld van Bologna om de auto in te leveren en de Marconi-expres naar de stad te nemen. Met een kleine wandeling zijn we bij B&B Casa Salbego, midden in het centrum. Een mooie ruime kamer en zeer aardige eigenaren. Onderweg in de auto is er een facing van Ferrie uitgevallen dus de eigenaar helpt met het zoeken naar een tandarts. Die is snel gevonden en Ferrie kan direct terecht. Gelukkig, dat zit er weer in; nou maar hopen dat die houdt… We relaxen op de kamer en gaan dan eten bij trattoria Oberdan, vlakbij de B&B. We eten en drinken er heerlijk.

De verlichte Asinelli-toren, met daarachter de Garisenda

Neptunusfontein op de Piazza Maggiore, Bologna

Zaterdag 6 januari worden we verrast met een zeer uitgebreid ontbijt dat op een serveerwagen wordt gepresenteerd. We doen het rustig aan en gaan tegen 12.00 uur op pad. Het miezert maar dat mag de pret niet drukken. We maken een wandeling langs allerlei bezienswaardigheden van Bologna; piazza Maggiore met de Basilica di San Petronio, en de fontina met het beeld van Neptunus, de twee torens Asinelli en Garisenda (waarvan in november werd geconstateerd dat die laatste steeds meer overhelt en er nu werkzaamheden zijn om ‘m te stabiliseren) en het Piazza San Stefano. Ook bezoeken we de fresco’s van de heilige Cecilia in het gelijknamige Oratorio in een zijportico van de San Giacomo.

San Giacomo, Oratorio di Santa Cecilia

Oratorio di Santa Cecilia, fresco

Tussendoor maken we de nodig cappuccino-stops om weer op krachten te komen. ‘s Middags shoppen we ook nog even voor wat kekke kleding voor Ferrie. In de B&B nemen we een paar uurtjes rust en met een wijntje en wat sjippies lossen we het cryptogram op. ‘s Avonds is het even lopen naar het visrestaurant: Radici, waar we lekker eten en dit keer een Ribolla drinken.

Piazza Santo Stefano, Bologna

Bologna kerst ’23

Zondag kletst de regen nog harder tegen het raam dan gisteren. Wij ontbijten weer uitgebreid op de kamer en trotseren dan de regen. Eerst naar de San Giacomo waar de mis nog aan de gang is. Prachtige sfeervolle kerk met een mooie Bentivoglio-kapel. We lopen wat rond in de regen op zoek naar een cappuccinotentje maar dat valt tegen want op zondag is toch veel dicht. Uiteindelijk maar terug richting B&B waar we een café vinden met ook nog heerlijke chocoladetaart erbij. Als we weer droog en opgewarmd zijn, bezoeken we de pinacoteca die nog gratis is ook op de eerste zondag van de maand. Een zeer mooi museum met veel renaissance-kunst. Na weer een thee met gratis broodjes bezoeken we nog de San Petrionio en steken daar een kaarsje op.

Gilde der klokkenluiders op de Piazza Maggiore
 
Na een rustpauze in de B&B eten we bij restaurant San Pietro, een sfeervol restaurant met lekker eten en een cabernet van St. Michael-Eppan uit Alto Adige. Van de zomer zat de pinot noir van hetzelfde huis in de wijndoos die we van Marlies en Marian  hadden gekregen.
Maandag 8 januari lopen we na een kort ontbijt naar het station en met de Marconi Express zijn we in 10 minuten op het vliegveld. Alles verloopt voorspoedig en zelfs het vliegtuig vertrekt op tijd. Om half drie zijn we weer thuis en ‘s avonds boeken we alvast onze volgende reis naar San Ginesio voor de eerste week van maart. 😊

Herfstvakantie, 23 – 29 oktober 2023

Hè, hè, we zitten…

Maandag 23 oktober ontmoeten Joannet en Paul elkaar in de trein naar Eindhoven op Utrecht cs. Voorspoedige reis, zowel met trein als met vliegtuig. Met de huur-panda rijdt Joannet naar Ancona, Paul rijdt verder, boodschappenstop bij de Lidl in Civitanova. Rond 21:00 bij het huis. Alles staat er ok bij. We eten opgepiepte spinazietaart uit Nederland met salade. Stofzuigen, bedden opdekken, etc. Dan naar bed.
Dinsdag. Paul heeft slecht geslapen. Buiten ontbijten! Weer is wat grijs, soms even zon, temperatuur prima! J+P maaien samen het gras, drinken koffie bij de Boquitobar, rummicuppen met Negroni, dan eten bij l’Isolina.
Woensdag buiten ontbeten, wandeling omgeving Sarnano (Campanotico). Koffiedrinken bij heur in Sarnano. Takken van de weg afgehaald (heel harde wind). Avondeten voorbereiden, rummicup met Negroni, eten (kalfslapjes met rauwe ham en salie, aardappel uit de oven, venkel.

Joannet in de weer met de grasmaaier.

Donderdag. Paul heeft helaas heel slecht geslapen. Mooi weer vandaag, best warm. Eerst tanken bij Santa Croce. Betaalautomaat doet moeilijk, na een paar pogingen dan maar het restant contanten ingezet. Naar Penna San Giovanni, pinnen op het oude dorpspleintje, dan koffie net buiten de stadspoort. We beginnen met de wandeling. Het gaat het dal in, een flink stuk naar beneden. Een maal daar moeten we een riviertje oversteken. We gooien extra stenen vanaf de kant in het water, om er zo met droge voeten overheen te kunnen. Een eindje verderop moeten we hetzelfde riviertje weer terug oversteken… Ook dat lukt met (bijna) droge voeten. Vervolgens moeten we puffend en hijgend weer flink omhoog. We zijn er doodmoe van…! Terug naar huis en even bijkomen. Rond 17:30 uur komt Mario langs. Paul bespreekt met hem de tuinplannen. Er moet nieuw gras ingezaaid worden waar de nieuwe septic tank is geplaatst en we willen hier en daar ook nog wat nieuwe planten en struiken. En een nieuw boompje bij de buitentrap. Als Mario is vertrokken, gaat Paul even op bed liggen. Dan vertrekken we naar l’Infinito a Tavola, in Gualdo. We zijn de enige gasten, maar eten lekker en gezellig. Heerlijke toetjes!

Omgeving Penna San Giovanni

Omgeving Penna San Giovanni

Vrijdag, laat op. Joannet hangt de was op buiten in de harde wind. Na het ontbijt rijden we naar Tolentino, naar de Unieuro. Ja, het snijmasjientje is gerepareerd, alleen nog niet ter plaatse 🙄. Halen we het met de kerst wel op.
Paar boodschapjes bij de Lidl, koffie bij Zazzaretta, verder rustige middag. Koken pasta (kerstomaatjes, gefrituurde courgette en provolone) en eten thuis (en rummicuppen natuurlijk).
Zaterdag de 28e, alweer de laatste dag. Lekker weer. Buiten ontbijten. Op naar omgeving Sarnano voor een wandeling. Oh jee, door de harde wind is op ‘ons’ gedeelte van de weg een boompje omgevallen. We kunnen er niet langs. In het huis zaag, snoeischaren en handschoenen gehaald, en na 20 minuten zagen, knippen en trekken, kunnen we door. Nu eerst maar koffie drinken bij heur, dan een leuke wandeling. Bij thuiskomst is Alessandro er. Niet helemaal duidelijk waarom, neem aan dat hij betaald wil krijgen. Dat had ie eerder moeten melden, nu geen geld in huis. Alvast spullen opruimen en naar binnen brengen, dan de laatste rummicupspelletjes. Paul heeft deze keer gewonnen. Om 20:00 uur naar Agra Mater, t is er gezellig druk. We eten lekker en gezellig, alleen de fritto misto zouden we zelf niet uitgekozen hebben. Even onthouden voor de volgende keer. De wekker wordt om 06:00 uur gezet.

Boompje over de weg….

De volgende ochtend gaat alles voorspoedig. Geen vrachtwagens op de weg (!) dus de reis naar Bologna gaat vlot. Het vliegtuig vertrekt ook keurig op tijd. In Eindhoven worden we door Ferrie (met ballon!) opgehaald. Joannet rijdt mee naar Bussum en eet nog een hapje mee. Paul rijdt haar even naar station Naarden-Bussum en dan is deze vakantie ook al weer voorbij….!